Riskitekijät

riskitekijatDiabetesta – sekä tyyppiä 1 että tyyppiä 2 – sairastavilla on diabeettisen retinopatian ja diabeettisen makulaturvotuksen kehittymisen riski. Siksi diabeetikon on tärkeää käydä perusteellisessa silmätutkimuksessa joka vuosi.

Mitä pitempään on sairastanut diabetesta, sitä suurempi on diabeettisen makulaturvotuksen kehittymisen mahdollisuus. Makulaturvotuksen kehittymiseen liittyviä riskitekijöitä ovat:

  • Pitkäaikainen kohonnut verensokeritaso (hyperglykemia). Verensokeriarvon pitäminen mahdollisimman normaalina voi viivästyttää tai jopa ehkäistä diabeettisen retinopatian ja diabeettisen makulaturvotuksen kehittymistä.
  • Poikkeavat kolesteroli- ja triglyseridiarvot (dyslipidemia)
  • Korkea verenpaine (hypertensio)
  • Munuaissairaus (nefropatia) tai sydän- ja verisuonitauti
  • Tupakointi
  • Vitreomakulaarisen arpikudoksen kehittyminen. Arpikudos voi aiheuttaa verkkokalvoon vetoa ja jopa sen irtoamisen.
  • Raskaus. Diabetesta sairastaville naisille tulisi aina raskauden aikana tehdä perusteellinen silmätutkimus, jossa mustuainen laajennetaan.
  • Anemia, uniapnea, insuliinin eritystä lisäävien lääkkeiden käyttö, geneettiset tekijät, runsas alkoholin käyttö ja vähäinen liikunta

Diabeettisen retinopatian ja makulaturvotuksen varhaisvaiheeseen liittyy harvoin näköoireita ja näön heikentyminen voi tapahtua hyvinkin nopeasti. Keskustele siksi lääkärin kanssa ja käy säännöllisissä silmätutkimuksissa, jos sinulla on diabeettisen makulaturvotuksen riskitekijöitä.

Diabeettisen makulaturvotuksen riskiä voi pienentää monella tavalla:

  • Osallistu säännöllisiin tarkastuksiin, joissa tutkitaan diabeettisen makulaturvotuksen kehittymiseen mahdollisesti vaikuttavat asiat: verenpaine, verisuonet ja verenkierto sekä silmien tilanne
  • Tarkista arvosi. Pidä verensokeri, verenpaine ja kolesteroliarvot normaalirajoissa seuraamalla lääkärin ohjeita ja ottamalla sinulle määrätyt lääkkeet.