Taudin eri muodot

Taudin eri muodot

Taudin eri muodot

Silmänpohjan kuiva ikärappeuma

Silmänpohjan kuiva ikärappeuma on silmänpohjan ikärappeuman yleisin muoto. Silmän ikärappeuman alkuvaiheessa verkkokalvolle ilmaantuu kuona-ainekertymiä eli niin sanottuja druseneita. Drusenit voivat vaihdella kooltaan ja määrältään.

Ajan kuluessa tila voi kehittyä silmänpohjan kuivaksi ikärappeumaksi. Pitkälle edenneessä silmänpohjan kuivassa ikärappeumassa drusenien määrän ja/tai koon jatkuvaan lisääntymiseen liittyy valoa aistivien solujen ja tarkan näön alueen ja sitä ympäröivän kudoksen heikkeneminen. Tämä voi aiheuttaa näköongelmia.

porkkanoita ja muita kasviksia

Silmänpohjan ikärappeuma voi tulla yhteen silmään tai molempiin silmiin. Silloin kun sairaus on vain yhdessä silmässä, näön menetystä on vaikeampi havaita, koska "parempi silmä" työskentelee enemmän kompensoidakseen sairastunutta silmää. Tämän vuoksi on syytä käydä säännöllisesti silmälääkärillä.

Vaikka kuivan ikärappeuman hoitoon ei ole tällä hetkellä hyväksytty hoitoja, Yhdysvaltain terveysvirasto havaitsi AREDS-tutkimuksessaan (ikään liittyvien silmäsairauksien kansallinen tutkimus), että antioksidantteja ja sinkkiä sisältävä vitamiinilisä vähentää ikärappeuman riskiä ja siihen liittyvää näönmenetystä1. Jos ikärappeuman riski on suuri, tulisi käyttää vitamiinilisää, jos hoitava lääkäri sitä suosittelee.1

Silmänpohjan kostea ikärappeuma

Silmänpohjan kostea ikärappeuma, jota kutsutaan myös neovaskulaariseksi makuladegeneraatioksi, on silmänpohjan ikärappeuman vaikein muoto.

Osalle kuivaa silmänpohjan ikärappeumaa sairastavista kehittyy taudin kostea muoto. Silmänpohjan kosteassa ikärappeumassa verisuonia kasvaa epänormaalisti makulan eli tarkan näön alueelle. Näistä epänormaaleista verisuonista vuotaa nestettä ja verta, mikä johtaa turvotukseen makulan alueella. Tämä vääristää sairastuneen silmän näkökenttää siten, että suorat viivat näyttävät aaltoilevilta. Potilas voi nähdä tumman pisteen tai useita pisteitä näköalueen keskellä.

Toisin kuin silmänpohjan kuiva ikärappeuma, joka kehittyy hitaasti asteittain, silmänpohjan nesteinen ikärappeuma voi kehittyä nopeasti ja vaurioittaa makulaa, mikä johtaa keskeisen näköalueen vaurioitumiseen. Säännölliset näöntarkastukset ovat ratkaisevan tärkeitä niille, joilla on riski sairastua kosteaan silmänpohjan ikärappeumaan.

Silmänpohjan kostea ikärappeuma voi johtaa arpikudoksen muodostumiseen aiheuttaen pysyvän näkövamman. Silmänpohjan kosteaan ikärappeumaan on olemassa erilaisia hoitoja. Näillä hoidoilla pystytään estämään näön heikkeneminen tai palauttamaan näkökykyä.

L.FI.MKT.08.2018.6042