Diabeettinen makulaturvotus on retinopatian muoto

Diabeettinen makulaturvotus on seuraus diabeettiseksi retinopatiaksi kutsutusta silmäsairaudesta. Se on yleisin syy näön heikkenemiseen diabetesta sairastavilla ja voi kehittyä diabeettista retinopatiaa sairastaville milloin tahansa. Diabeettiseen makulaturvotukseen liittyy silmän verkkokalvon turvotusta tai paksuuntumista ja veren ja kudosnesteen vuotamista makulaan, joka on silmän takaosassa sijaitseva tarkan näön alue. Tämä käynnistää useita prosesseja, kuten esimerkiksi verisuonten endoteelikasvutekijän (VEGF) pitoisuuksien suurenemisen. Tämä puolestaan lisää nesteen tihkumista ja lopulta johtaa makulan turpoamiseen ja paksuuntumiseen.


Miten diabeettinen makulaturvotus ilmenee?

Diabeettisessa makulaturvotuksessa verta ja kudosnestettä vuotaa makulaan. Vaurioituneiden verisuonten vuotaminen ja tästä aiheutuva turvotus johtuu verisuonten endoteelikasvutekijän (VEGF) pitoisuuksien kohoamisesta.

 

Makulaturvotuksen vaikutus näköön

 

Makulaturvotus vähentää näöntarkkuutta ja sumentaa näköä. Hoitamattomana se voi aiheuttaa vakavan ja jopa pysyvän näön heikentymisen. Jos makulaturvotus hoidetaan jo varhaisvaiheessa, näön heikentymistä voidaan estää.


Paikallisen eli fokaalisen diabeettisen makulaturvotuksen syynä ovat verisuonten rakennemuutokset, jotka aiheuttavat vuotoa makulan eri kohdissa.


Diffuusi diabeettinen makulaturvotus kehittyy, kun pienistä verisuonista vuotaa laajasti kudosnestettä makulaan. Se vaikuttaa näköön laajemmin.

 

 

Vinkkejä parempaan näkemiseen

 • Paranna valaistusta
  Suuntaa katseesi kohteeseen tarpeeksi kirkas, suora lampunvalo. Kuljeta mukanasi kynälamppua.
 • Katso ”ohi”
  Jos näkökenttäsi keskiosa on vääristynyt tai hämärtynyt, käytä ääreisnäkökentän parasta kohtaa siihen, mitä haluat nähdä.
 • Vähennä häikäisyä
  Peitä sisätiloissa pöytätasot ja muut kiiltävät pinnat. Keltaiset linssit sekä ulkona tumman viininpunaiset tai meripihkan väriset linssit tai häikäisysuojat voivat myös auttaa.
 • Lisää kontrastia
  Kirjoittaessa on parempi käyttää mustekynää tai tussia kuin kuulakärkikynää. Jos sinun tarvitsee allekirjoittaa jotakin, vedä paperille musta viiva allekirjoitusta varten.
 • Suurenna kohdetta
  Hanki esineitä, joiden etiketit ja aputekstit on kirjoitettu suurilla kirjaimilla. Hanki laadukas suurennuslasi. Tietokoneelta luettavia tekstejä on yleensä mahdollisuus suurentaa ja tietokoneen ruudun kontrastia parantaa. Saatavilla on myös laadukkaita ohjelmistoja jotka muuttavat tekstin puheeksi.
 • Pidä tavarat järjestyksessä
  Kodin pitämisestä siistinä ja avainten, lompakon ja ruokatavaroiden sekä muiden esineiden säilyttämisestä tietyissä paikoissa on apua, jotta ne löytää etsimättä. On myös esimerkiksi hyvä pitää mustat vaatteet erillään sinisistä vaatteista.
 • Merkitse asiat selkeästi
  Merkitse termostaatit ja valintalevyt selvästi toisistaan erottuvilla tussiväreillä. Samoin lääkkeet kannattaa erottaa toisistaan erivärisillä tusseilla tai kuminauhoilla.
 • Kuuntele katselemisen sijaan
  Kuuntele äänikirjoja ja -lehtiä. Hanki puhuva kello, puhuva verensokerimittari ja sanelukone. Myös esimerkiksi matkapuhelimissa on nykyisin paljon ääneen ja puhuttuihin komentoihin perustuvia aputoimintoja.