Miten lääkäri toteaa silmänpohjan ikärappeuman?

Silmälääkäri löytää silmänpohjan muutokset erilaisia tutkimusmenetelmiä käyttämällä. Tällaisia ovat esim. silmänpohjan tutkimus eli oftalmoskopia, silmänpohjan valokuvaus eri menetelmin, verkkokalvon valokerroskuvaus (OCT, optical coherence tomography) sekä verkkokalvon verisuonitutkimukset fluoreseiini- ja indosyaniiniangiografia.


Verkkokalvon toimintaa selvittäviä lisätutkimuksia ovat näöntarkkuuden ja kontrastiherkkyyden tutkimus, häikäisytesti, värinäön tutkimukset, pimeä-adaptaatio ja näkökenttätutkimukset.

 

Amslerin kartta avuksi omaseurantaan

Näkökentän vääristymät todetaan yksinkertaisella testillä käyttämällä ns. Amslerin karttaa. Amslerin kartan avulla näkökentästä voidaan löytää muutoksia, joita voi ilmaantua kun silmänpohjaan verkkokalvon alle kerääntyy nestettä.


Voit testata itse kotona silmänpohjan kostean ikärappeuman tarkistamalla kummankin silmän näön erikseen ja kiinnittämällä erityishuomiota mahdollisesti näkemiisi vääristymiin. Voit tulostaa Amslerin kartan tai pelkästään katsella ympärillesi ja kiinnittää huomiota siihen, miltä esineet näyttävät.

 

diagnosointi-amslerin-kartta

 

Amsler-kartan käyttöohjeet:

 

 

 

1. Jos sinulla on lukulasit, käytä niitä.

 

2. Peitä toinen silmä.

 

3. Pidä katseesi koko ajan kohdistettuna keskellä olevaan pisteeseen.

 

4. Jos huomaat ruudukon viivojen vääristyvän, sumenevan, haalistuvan tai olevan muulla tavoin poikkeavia, ota yhteys silmälääkäriin.

 

5. Toista testi toisella silmällä.

 

 

 

 

 

Viitteet:
1. Duodecim, terveyskirjasto.fi, Matti Seppänen, 2021.
2. Terveyskylä.fi., Silmäsairauksien talo. Viitattu 25.9.23. www.terveyskyla.fi