Sanasto diabeettisesta retinopatiasta

Aneurysma: Valtimon seinämän pullistuma.

 

Angiogeneesi: Uusien verisuonten muodostuminen.

 

Diabeettinen makulaturvotus (engl. Diabetic Macular Edema, DME): Verkkokalvon tarkan näön alueen turvotus, jota esiintyy diabetesta sairastavilla potilailla ja joka johtuu makulan verisuonista vuotavasta nesteestä. Makulaturvotuksen seurauksena silmän tarkan näön alue sumenee.

 

Diabeettinen retinopatia (Diabetic Retinopathy, DR): Diabeteksen aiheuttama verkkokalvon sairaus.

 

Diffuusi diabeettinen makulaturvotus: Laaja-alainen diabeettinen makulaturvotus.

 

Dyslipidemia: Epänormaali veren rasvapitoisuus (kolesteroli ja triglyseridit)

 

Eksudaatti: Tulehdusneste

 

Fluoreseiiniangiografia (FA): Diagnostinen tutkimus, jossa värjäysmenetelmän avulla voidaan tunnistaa angiogeneesi ja sen sijainti esimerkiksi diabeettista makulaturvotusta sairastavilla.

 

Fokaalinen diabeettinen makulaturvotus: Paikallinen diabeettinen makulaturvotus, joka ei yleensä esiinny makulan keskiosassa.

 

Fovea: Makulan keskikuoppa.

 

Glaukooma: Silmäsairaus, jossa silmänsisäinen paine on kohonnut.

 

Harmaakaihi: Silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi (mykiö) samenee.

 

Hyperglykemia: Pitkäaikainen kohonnut verensokeritaso.

 

Hypertensio: Kohonnut verenpaine.

 

Intravitreaalinen injektio: Lääkkeen antaminen injektiona silmän lasiaiseen.

 

Laserhoito: Hoitomuoto, jossa verkkokalvoon kohdistetaan lasersäde. Laserilla tehty verkkokalvon fotokoagulaatio (valopolttohoito) parantaa verkkokalvon sisäistä hapettumista ja vähentää hapenpuutteesta johtuvaa kasvutekijätuotantoa sekä helpottaa retinopatiaa.

 

Lasiainen: Silmämunan täyttävä, ohuen kalvon ympäröimä läpinäkyvä hyytelö. Lasiainen tukee linssiä ja sarveiskalvoa sekä takaa valon heijastumattoman kulun linssin ja verkkokalvon välillä.

 

Makula: Verkkokalvon tarkan näön alue. Sen keskellä on keskikuopaksi kutsuttu pieni kuoppa (fovea), jossa on eniten tarkasta näöstä vastaavia tappisoluja. Makula on läpimitaltaan noin viisi millimetriä.

 

Mikroaneurysma: Diabeettisessa retinopatiassa esiintyvä pieni pullistuma verkkokalvon hiusverisuonen seinämässä.

 

Nefropatia: Munuaisten toiminnanvajaus.

 

Oftalmoskopia: Laajennetun mustuaisaukon kautta tehtävä tutkimus, jonka avulla voidaan todeta uudissuonittuminen tai muut häiriöt silmänpohjassa. Tutkimuksessa käytetään oftalmoskooppia tai biomikroskooppia ja slit-lamp-tutkimusta erityislinssien kanssa.

 

Optinen koherenssitomografia (Optical Coherence Tomography, OCT): Verkkokalvon valokerroskuvausmenetelmä, joka tallentaa mikrometrisiä, kolmiulotteisia kuvia optiseen sirontamediaan. Oftalmologiassa se mahdollistaa verkkokalvon kuvantamisen suurella erotuskyvyllä, jolloin voidaan varmistaa, onko silmässä uudissuonittumista tai nestettä, ja mitata verkkokalvon paksuus.

 

Proliferatiivinen retinopatia: Diabeettisen retinopatian muoto, jossa verkkokalvolle kehittyy uudissuonia.

 

Retina eli verkkokalvo: Silmän takaosan valoa aistiva kudos, joka muuttaa valon tai kuvat aivoihin lähetettäviksi sähköimpulsseiksi.

 

Verisuonikasvutekijöiden estohoito: Lääkehoito, jolla pyritään estämään uudissuonia muodostavien verisuonikasvutekijöiden toimintaa.

 

Vitrektomia: Silmän lasiaisen poistaminen.

 

Vitreomakulaarinen adheesio: Tila, jossa lasiainen kiinnittyy verkkokalvoon.