Silmänpohjan kostea ikärappeuma

Silmänpohjan kostea ikärappeuma, jota kutsutaan myös neovaskulaariseksi makuladegeneraatioksi, on silmänpohjan ikärappeuman vaikein muoto.

 

Osalle kuivaa silmänpohjan ikärappeumaa sairastavista kehittyy taudin kostea muoto. Silmänpohjan kosteassa ikärappeumassa verisuonia kasvaa epänormaalisti makulan eli tarkan näön alueelle. Näistä epänormaaleista verisuonista vuotaa nestettä ja verta, mikä johtaa turvotukseen makulan alueella. Tämä vääristää sairastuneen silmän näkökenttää siten, että suorat viivat näyttävät aaltoilevilta. Potilas voi nähdä tumman pisteen tai useita pisteitä näköalueen keskellä.

 

Toisin kuin silmänpohjan kuiva ikärappeuma, joka kehittyy hitaasti asteittain, silmänpohjan nesteinen ikärappeuma voi kehittyä nopeasti ja vaurioittaa makulaa, mikä johtaa keskeisen näköalueen vaurioitumiseen. Säännölliset näöntarkastukset ovat ratkaisevan tärkeitä niille, joilla on riski sairastua kosteaan silmänpohjan ikärappeumaan.

 

Silmänpohjan kostea ikärappeuma voi johtaa arpikudoksen muodostumiseen aiheuttaen pysyvän näkövamman. Silmänpohjan kosteaan ikärappeumaan on olemassa erilaisia hoitoja. Näillä hoidoilla pystytään estämään näön heikkeneminen tai palauttamaan näkökykyä.