Silmänpohjan kuiva ikärappeuma

Silmänpohjan kuiva ikärappeuma on silmänpohjan ikärappeuman yleisin muoto. Silmän ikärappeuman alkuvaiheessa verkkokalvolle ilmaantuu kuona-ainekertymiä eli niin sanottuja druseneita. Drusenit voivat vaihdella kooltaan ja määrältään.

 

Ajan kuluessa tila voi kehittyä silmänpohjan kuivaksi ikärappeumaksi. Pitkälle edenneessä silmänpohjan kuivassa ikärappeumassa drusenien määrän ja/tai koon jatkuvaan lisääntymiseen liittyy valoa aistivien solujen ja tarkan näön alueen ja sitä ympäröivän kudoksen heikkeneminen. Tämä voi aiheuttaa näköongelmia.

 

porkkanat-ja-muut-kasvikset

Silmänpohjan ikärappeuma voi tulla yhteen silmään tai molempiin silmiin. Silloin kun sairaus on vain yhdessä silmässä, näön menetystä on vaikeampi havaita, koska "parempi silmä" työskentelee enemmän kompensoidakseen sairastunutta silmää. Tämän vuoksi on syytä käydä säännöllisesti silmälääkärillä.

 

Kuivan ikärappeuman hoitoon ei ole tällä hetkellä hyväksytty hoitoja. Tupakoimattomuus, tietyt vitamiinit ja antioksidantit saattavat hidastaa sairauden etenemistä.1

 

Viite:
1. Terveyskylä.fi, Silmäsairauksien talo. Viitattu 25.9.23. www.terveyskyla.fi