Silmänpohjan kuiva ikärappeuma

Silmänpohjan kuiva ikärappeuma on silmänpohjan ikärappeuman yleisin muoto. Silmän ikärappeuman alkuvaiheessa verkkokalvolle ilmaantuu kuona-ainekertymiä eli niin sanottuja druseneita. Drusenit voivat vaihdella kooltaan ja määrältään.

 

Ajan kuluessa tila voi kehittyä silmänpohjan kuivaksi ikärappeumaksi. Pitkälle edenneessä silmänpohjan kuivassa ikärappeumassa drusenien määrän ja/tai koon jatkuvaan lisääntymiseen liittyy valoa aistivien solujen ja tarkan näön alueen ja sitä ympäröivän kudoksen heikkeneminen. Tämä voi aiheuttaa näköongelmia.

 

porkkanat-ja-muut-kasvikset

 

Silmänpohjan ikärappeuma voi tulla yhteen silmään tai molempiin silmiin. Silloin kun sairaus on vain yhdessä silmässä, näön menetystä on vaikeampi havaita, koska "parempi silmä" työskentelee enemmän kompensoidakseen sairastunutta silmää. Tämän vuoksi on syytä käydä säännöllisesti silmälääkärillä.

 

Vaikka kuivan ikärappeuman hoitoon ei ole tällä hetkellä hyväksytty hoitoja, Yhdysvaltain terveysvirasto havaitsi AREDS-tutkimuksessaan (ikään liittyvien silmäsairauksien kansallinen tutkimus), että antioksidantteja ja sinkkiä sisältävä vitamiinilisä vähentää ikärappeuman riskiä ja siihen liittyvää näönmenetystä1. Jos ikärappeuman riski on suuri, tulisi käyttää vitamiinilisää, jos hoitava lääkäri sitä suosittelee.1

 

Viitteet:
1. Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss. Arch Ophthalmol 2001;119:1417-1436.