Diagnosointi

Diagnosointi

Miten lääkäri toteaa silmänpohjan ikärappeuman?

Näkökentän vääristymät todetaan yksinkertaisella testillä käyttämällä ns. Amslerin ruudukkoa. Silmälääkäri etsii merkkejä sokeista pisteistä ja näkökentän vääristymistä tutkimalla tätä karttaa. Amslerin kartan avulla näkökentästä voidaan löytää hyvin pienet muutokset, joita voi ilmaantua, kun silmänpohjaan verkkokalvon alle kerääntyy pieni määrä nestettä.

Voit testata itse kotona silmänpohjan kostean ikärappeuman tarkistamalla kummankin silmän näön erikseen ja kiinnittämällä erityishuomiota mahdollisesti näkemiisi vääristymiin. Voit tulostaa Amslerin ruudukon tai pelkästään katsella ympärillesi ja kiinnittää tarkkaa huomiota siihen, miltä esineet näyttävät.

Amsler-ruudukko

Amsler-ruudukon käyttöohjeet1:

  1. Jos sinulla on lukulasit, käytä niitä.
  2. Peitä toinen silmä.
  3. Pidä katseesi koko ajan kohdistettuna keskellä olevaan pisteeseen.
  4. Jos huomaat ruudukon viivojen vääristyvän, sumenevan, haalistuvan tai olevan muulla tavoin poikkeavia, ota yhteys silmälääkäriin.
  5. Toista testi toisella silmällä.

Silmälääkäri löytää silmänpohjan muutokset erilaisia tutkimusmenetelmiä käyttämällä. Tällaisia ovat esim. silmänpohjan tutkimus eli oftalmoskopia, silmänpohjan valokuvaus eri menetelmin, verkkokalvon valokerroskuvaus (OCT, optical coherence tomography) sekä verkkokalvon verisuonitutkimukset fluoreseiini- ja indosyaniiniangiografia.

Verkkokalvon toimintaa selvittäviä lisätutkimuksia ovat näöntarkkuuden ja kontrastiherkkyyden tutkimus, häikäisytesti, värinäön tutkimukset, pimeä-adaptaatio ja näkökenttätutkimukset.2

Viitteet:
  1. For My Patient: Macular Degeneration,1993 by the Retina Research Fund, San Francisco, CA, USA.
  2. Silmätautioppi 2011, Verkkokalvo ja sen sairaudet, s. 237.

L.FI.MKT.08.2018.6042