Verisuonikasvutekijöiden estohoidot

Verisuonikasvutekijöiden estohoidot

Hoidot hillitsevät uudisverisuonten kasvua verkkokalvolla

Nämä hoidot kohdistuvat yhteen tai useampaan proteiiniin, jotka stimuloivat vuotavien verisuonten kasvua silmässä. Tällaisten hoitojen on osoitettu pysäyttävän useissa tapauksissa diabeettisen makulaturvotuksen etenemistä ja joissakin tapauksissa palauttavan näkökykyä vähentämällä uudisverisuonten kasvua ja vuotamista.

Verisuonikasvutekijöiden eston mekanismi

Verisuonikasvutekijöiden estäjät vaikuttavat glykoproteiini VEGF-A:n toimintaan. Diabeettisessa makulaturvotuksessa VEGF-A:n tuotanto on lisääntynyt verkkokalvolla, ja sen vaikutuksen estäminen vähentää makulaturvotusta.

Myös plasentaalisella kasvutekijällä (PlGF) saattaa olla vaikutusta diabeettiseen makulaturvotukseen, jota voidaan mahdollisesti vähentää PlGF:n toimintaa estämällä.

Annostelu

Verisuonikasvutekijöiden estolääkkeen annostelu

Verisuonikasvutekijöiden estolääke annostellaan ruiskuttamalla se ohuella neulalla silmään. Pistoshoidon antaminen kestää vain muutaman minuutin, eikä siitä aiheudu kipua. Silmälääkäri puhdistaa ja puuduttaa silmän ennen pistosta.

Vaikutus verkkokalvolla

Kun verisuonikasvutekijän estolääke imeytyy makulan kudoksiin, se estää vuotavia verisuonia aiheuttavan verisuonikasvutekijän vaikutusta. Verisuonikasvutekijöiden estolääkkeillä voidaan vähentää verisuonten läpäisevyyttä ja makulan ja verkkokalvon turvotusta sekä parantaa näöntarkkuutta. Silmälääkäri arvioi, minkälainen hoitomuoto on potilaalle sopivin ja miten usein sitä tulee antaa.

Alkuvaiheessa toimenpiteen jälkeen roskantunne, silmän vetistys ja liikkuvat pisteet näkökentässä ovat normaalia. Mahdollisia harvinaisia haittoja ovat esimerkiksi silmänsisäinen tulehdus tai verkkokalvon irtauma.

L.FI.MKT.08.2018.6042