Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia

Mikä on diabeettinen makulaturvotus?

Diabeettinen makulaturvotus on seuraus diabeettiseksi retinopatiaksi kutsutusta silmäsairaudesta. Se on yleisin syy näön heikkenemiseen diabetesta sairastavilla ja voi kehittyä diabeettista retinopatiaa sairastaville milloin tahansa. Diabeettiseen makulaturvotukseen liittyy silmän verkkokalvon turvotusta tai paksuuntumista ja veren ja kudosnesteen vuotamista makulaan, joka on silmän takaosassa sijaitseva tarkan näön alue. Tämä käynnistää useita prosesseja, kuten esimerkiksi verisuonten endoteelikasvutekijän (VEGF) pitoisuuksien suurenemisen. Tämä puolestaan lisää nesteen tihkumista ja lopulta johtaa makulan turpoamiseen ja paksuuntumiseen.

Onko diabeettiseen makulaturvotukseen parantavaa hoitoa?

Tällä hetkellä diabeettiseen makulaturvotukseen ei ole saatavilla parannuskeinoa. Käytettävissä on kuitenkin tehokkaita hoitomuotoja. Näihin kuuluvat verisuonikasvutekijöiden estohoidot, laserhoito, vitrektomia ja kortikosteroidihoito.

Kuinka voin pienentää diabeettisen makulaturvotuksen riskiä?

Diabeettisen makulaturvotuksen riskiä voi pienentää monella tavalla, kuten esimerkiksi verensokeriarvojen, verenpaineen, kolesterolin sekä lipidien seurannalla ja hallinnalla. Tärkeää on aina noudattaa lääkärin ohjeita ja määrättyä lääkitystä.

Mistä tiedän, että minulla on diabeettinen makulaturvotus?

Diabeettisen makulaturvotuksen oireita ovat mm. näkökenttäpuutokset, samentunut näkö sekä värien näkeminen laimentuneina tai haalistuneina.

Heti kun ensimmäisiä oireita ilmaantuu, on tärkeää mennä silmälääkärin vastaanotolle.

Miten elää helpommin diabeettisen makulaturvotuksen kanssa?

 • Paranna valaistusta
  Suuntaa katseesi kohteeseen tarpeeksi kirkas, suora lampunvalo. Kuljeta mukanasi kynälamppua.
 • Katso ”ohi”
  Jos näkökenttäsi keskiosa on vääristynyt tai hämärtynyt, käytä ääreisnäkökentän parasta kohtaa siihen, mitä haluat nähdä.
 • Vähennä häikäisy
  Peitä sisätiloissa pöytätasot ja muut kiiltävät pinnat. Keltaiset linssit sekä ulkona tumman viininpunaiset tai meripihkan väriset linssit tai häikäisysuojat voivat myös auttaa.
 • Lisää kontrastia
  Kirjoittaessa on parempi käyttää mustekynää tai tussia kuin kuulakärkikynää. Jos sinun tarvitsee allekirjoittaa jotakin, vedä paperille musta viiva allekirjoitusta varten.
 • Suurenna kohdetta
  Hanki esineitä, joiden etiketit ja aputekstit on kirjoitettu suurilla kirjaimilla. Hanki laadukas suurennuslasi. Tietokoneelta luettavia tekstejä on yleensä mahdollisuus suurentaa ja tietokoneen ruudun kontrastia parantaa. Saatavilla on myös laadukkaita ohjelmistoja jotka muuttavat tekstin puheeksi.
 • Pidä tavarat järjestyksessä
  Kodin pitämisestä siistinä ja avainten, lompakon ja ruokatavaroiden sekä muiden esineiden säilyttämisestä tietyissä paikoissa on apua, jotta ne löytää etsimättä. On myös esimerkiksi hyvä pitää mustat vaatteet erillään sinisistä vaatteista.
 • Merkitse asiat selkeästi
  Merkitse termostaatit ja valintalevyt selvästi toisistaan erottuvilla tussiväreillä. Samoin lääkkeet kannattaa erottaa toisistaan erivärisillä tusseilla tai kuminauhoilla.
 • Kuuntele katselemisen sijaan
  Kuuntele äänikirjoja ja -lehtiä. Hanki puhuva kello, puhuva verensokerimittari ja sanelukone. Myös esimerkiksi matkapuhelimissa on nykyisin paljon ääneen ja puhuttuihin komentoihin perustuvia aputoimintoja.

L.FI.MKT.08.2018.6042