Sanasto

Sanasto

Sanasto diabeettisesta verkkokalvosairaudesta

Aneurysma: Valtimon seinämän pullistuma.

Angiogeneesi: Uusien verisuonten muodostuminen.

Diabeettinen makulaturvotus (engl. Diabetic Macular Edema, DME): Verkkokalvon tarkan näön alueen turvotus, jota esiintyy diabetesta sairastavilla potilailla ja joka johtuu makulan verisuonista vuotavasta nesteestä. Makulaturvotuksen seurauksena silmän tarkan näön alue sumenee.

Diabeettinen retinopatia (Diabetic Retinopathy, DR): Diabeteksen aiheuttama verkkokalvon sairaus.

Diffuusi diabeettinen makulaturvotus: Laaja-alainen diabeettinen makulaturvotus.

Dyslipidemia: Epänormaali veren rasvapitoisuus (kolesteroli ja triglyseridit)

Eksudaatti: Tulehdusneste

Fluoreseiiniangiografia (FA): Diagnostinen tutkimus, jossa värjäysmenetelmän avulla voidaan tunnistaa angiogeneesi ja sen sijainti esimerkiksi diabeettista makulaturvotusta sairastavilla.

Fokaalinen diabeettinen makulaturvotus: Paikallinen diabeettinen makulaturvotus, joka ei yleensä esiinny makulan keskiosassa.

Fovea: Makulan keskikuoppa.

Glaukooma: Silmäsairaus, jossa silmänsisäinen paine on kohonnut.

Harmaakaihi: Silmäsairaus, jossa silmän normaalisti kirkas linssi (mykiö) samenee.

Hyperglykemia: Pitkäaikainen kohonnut verensokeritaso.

Hypertensio: Kohonnut verenpaine.

Intravitreaalinen injektio: Lääkkeen antaminen injektiona silmän lasiaiseen.

Laserhoito: Hoitomuoto, jossa verkkokalvoon kohdistetaan lasersäde. Laserilla tehty verkkokalvon fotokoagulaatio (valopolttohoito) parantaa verkkokalvon sisäistä hapettumista ja vähentää hapenpuutteesta johtuvaa kasvutekijätuotantoa sekä helpottaa retinopatiaa.

Lasiainen: Silmämunan täyttävä, ohuen kalvon ympäröimä läpinäkyvä hyytelö. Lasiainen tukee linssiä ja sarveiskalvoa sekä takaa valon heijastumattoman kulun linssin ja verkkokalvon välillä.

Makula: Verkkokalvon tarkan näön alue. Sen keskellä on keskikuopaksi kutsuttu pieni kuoppa (fovea), jossa on eniten tarkasta näöstä vastaavia tappisoluja. Makula on läpimitaltaan noin viisi millimetriä.

Mikroaneurysma: Diabeettisessa retinopatiassa esiintyvä pieni pullistuma verkkokalvon hiusverisuonen seinämässä.

Nefropatia: Munuaisten toiminnanvajaus.

Oftalmoskopia: Laajennetun mustuaisaukon kautta tehtävä tutkimus, jonka avulla voidaan todeta uudissuonittuminen tai muut häiriöt silmänpohjassa. Tutkimuksessa käytetään oftalmoskooppia tai biomikroskooppia ja slit-lamp-tutkimusta erityislinssien kanssa.

Optinen koherenssitomografia (Optical Coherence Tomography, OCT): Verkkokalvon valokerroskuvausmenetelmä, joka tallentaa mikrometrisiä, kolmiulotteisia kuvia optiseen sirontamediaan. Oftalmologiassa se mahdollistaa verkkokalvon kuvantamisen suurella erotuskyvyllä, jolloin voidaan varmistaa, onko silmässä uudissuonittumista tai nestettä, ja mitata verkkokalvon paksuus.

Proliferatiivinen retinopatia: Diabeettisen retinopatian muoto, jossa verkkokalvolle kehittyy uudissuonia.

Retina eli verkkokalvo: Silmän takaosan valoa aistiva kudos, joka muuttaa valon tai kuvat aivoihin lähetettäviksi sähköimpulsseiksi.

Verisuonikasvutekijöiden estohoito: Lääkehoito, jolla pyritään estämään uudissuonia muodostavien verisuonikasvutekijöiden toimintaa.

Vitrektomia: Silmän lasiaisen poistaminen.

Vitreomakulaarinen adheesio: Tila, jossa lasiainen kiinnittyy verkkokalvoon.

L.FI.MKT.08.2018.6042