Opi havaitsemaan ikään liittyvän silmäpohjan ikärappeuman (AMD) varhaiset oireet

Katso video siitä, miten Anna tunnisti varhaiset oireet ja miten hoito muutti hänen arkensa.

Annan inspiroiva tarina kertoo siitä, kuinka hän pystyy ylläpitämään aktiivista elämäntapaansa silmäsairaudesta huolimatta. Opi arvokkaita vinkkejä näkösi suojaamiseksi ja hae apua ajoissa. Lue Annan tarina.

Tiesitkö että voit itse testata mahdollisia näkökenttäsi vääristymiä?

Katso videolta, miten voit tunnistaa silmäpohjan ikärappeuman (AMD) varhaiset oireet. Onko sinulla oireita? Hae apua ajoissa.

Annan tarina

Tutustu Annaan, eloisaan 75-vuotiaaseen, joka pitää ruoanlaitosta ja käsitöistä ja viettää mielellään aikaa ystäviensä ja perheensä kanssa. Äskettäin Anna alkoi huomata, että asiat eivät enää olleet yhtä selkeitä kuin ennen. Ruoanlaiton aikana hänen oli vaikea nähdä yksityiskohtia, ja ommellessa ompeluneulan langoittaminen tuli mahdottomaksi. Anna ei aluksi ajatellut asiaa paljoakaan, hän ajatteli että se liittyi ikääntymiseen. Kun Anna alkoi huomata, että läheisten kasvot muuttuivat epäselviksi ja suorat viivat näyttivät aaltoilevilta, aavisti hän että jokin oli vialla.

 

Käydessään optikolla Anna lähetettiin edelleen silmälääkärille. Annalla todettiin silmäpohjan kostea ikärappeuma (wAMD). wAMD on ikääntymiseen liittyvä sairaus, joka vähitellen vaurioittaa tarkan keskeisen näön aluetta ja on yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus länsimaissa¹. Anna oli ymmärrettävästi huolissaan siitä, miten tämä diagnoosi vaikuttaisi hänen jokapäiväiseen elämäänsä. Hän rakasti ruoanlaittoa ja käsitöitä, mutta voisiko hän jatkossakin nauttia näistä puuhista?

 

Onneksi Annan silmälääkäri kertoi, että jos silmäpohjan kostea ikärappeuma havaitaan ajoissa, sitä voidaan hoitaa tehokkaasti. Tarkkailemalla kotinsa suoria linjoja, kuten laattoja tai ovenkarmia, Anna huomasi niiden vääristyneen ja osasi hakea apua ajoissa. Silmänpohjan kostea ikärappeuma vaikuttaa makulaan eli tarkan näön alueelle. Tämä vääristää sairastuneen silmän näkökenttää siten, että suorat viivat näyttävät aaltoilevilta. Oikealla hoidolla ja tuella Anna pystyi jatkamaan rakkaita harrastuksiaan.

 

On luonnollista tuntea huolta ja hämmennystä, kun saa silmäpohjan kostea ikärappeuma-diagnoosin. Sinun ei kuitenkaan tarvitse käydä sitä läpi yksin. Olemme luoneet videon siitä miten voit testata näkösi kotona - katso video ja ota näkösi kunto hallintaan jo tänään:
 

Video title

YYMMDD Author/Uploaded by

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

On tärkeää tunnistaa oireet ja hakeutua hoitoon mahdollisimman nopeasti. Varhainen toteaminen on avainasemassa, jotta näkökykyä voidaan pelastaa mahdollisimman paljon. Säännölliset näöntarkastukset ovat ratkaisevan tärkeitä, koska silmänpohjan ikärappeuman alkuvaiheessa saattaa ilmetä vain vähän tai lähes huomaamattomia oireita. Älä anna silmäpohjan kostea ikärappeuman estää sinua tekemästä asioita joita rakastat.