Opi havaitsemaan ikään liittyvän silmäpohjan ikärappeuman (AMD) varhaiset oireet

Opi havaitsemaan ikään liittyvän silmäpohjan ikärappeuman (AMD) varhaiset oireet

2023-10-10

KATSO VIDEO

 

Anna on eloisa 75-vuotias, joka pitää ruoanlaitosta ja käsitöistä ja viettää mielellään aikaa ystäviensä ja perheensä kanssa. Äskettäin Anna alkoi huomata, että asiat eivät enää olleet yhtä selkeitä kuin ennen. Ruoanlaiton aikana hänen oli vaikea nähdä yksityiskohtia, ja ommellessa ompeluneulan langoittaminen tuli mahdottomaksi.

 

Silmälääkäri totesi Annalla silmäpohjan kostean ikärappeuman. Varhaisten oireiden tunnistamisella ja hoidolla Anna pystyy ylläpitämään aktiivista elämäntapaansa silmäsairaudesta huolimatta.  Lue lisää Annan tarinasta täältä

 

Silmänpohjan ikärappeuman varhainen toteaminen on avainasemassa, jotta näkökykyä voidaan pelastaa mahdollisimman paljon. Säännölliset näöntarkastukset ovat ratkaisevan tärkeitä, koska silmänpohjan ikärappeuman alkuvaiheessa saattaa ilmetä vain vähän tai lähes huomaamattomia oireita. Sairaus vaikuttaa silmän näkökenttään mm. siten, että suorat viivat näyttävät aaltoilevilta.

 

 

Tiesitkö että voit itse testata mahdollisia näkökenttäsi vääristymiä?

 

Katso video siitä miten Anna tunnisti silmäpohjan ikärappeuman (AMD) varhaiset oireet.  Onko sinulla oireita? Hae apua ajoissa.

 

Lue lisää silmänpohjan ikärappeumasta ja sen oireista

 

Voit testata näkösi myös Amslerin kartalla.

 

 

(video: PP-EYL-FI-0278-1/05-2023)